Nederlands Engels
 

Alles over Hongarije

Hongarije, een zeer boeiend land in Midden-Europa, van noord naar zuid doorsneden door de Donau en begrensd door Oostenrijk in het westen, Slowakije in het noorden, Oekraïne in het noordoosten, Roemenië in het oosten en Servië en Montenegro, Kroatië en Slovenië in het zuiden. Het vroege Hongaarse koninkrijk kende bij tijden grote successen, maar werd intern verzwakt door de voortdurende machtsstrijd tussen koning en adel. De Hongaarse of Magyaarse taal, is een taal die behoort tot de Oegrische tak van de Fins-Oegrische taalgroep. Het Hongaars lijkt in geen enkel opzicht op de meeste andere Europese talen. Verwante talen zijn onder andere het Fins, Samisch (taal van de Samen of Lappen), Estisch en Karelisch. De forint (HUF) is de munteenheid van Hongarije, ingevoerd in 1946. De forint verving de toenmalige pengő na een jaar van ongekende hyperinflatie. De naam forint is afgeleid van de plaatsnaam Florence. De naam van de munt is daarmee dezelfde als die van de vroegere florijn in Nederland. In vertaalde boeken uit de 19e eeuw wordt de Hongaarse forint ook wel eens (formeel onjuist) gulden genoemd. Na het uiteenvallen van het Oostblok is de forint sterk in waarde gedaald. Buitenlandse investeringen zijn dus erg belangrijk voor de transformatie van de economie. Vooral de particuliere investeringen, die vaak een veelvoud zijn van de steun die door de EU is verstrekt.

De absolute bezienswaardigheden van Hongarije zijn;
 Balatonmeer
• Boedapest
• Donauknie
• Nationaal Park Hortobágy
• Pécs
• Siofok ( voor de jongeren)

Het Balatonmeer (Hongaars: Balaton; Duits: Plattensee) is het grootste meer (592 km²) van Midden-Europa. Strikt genomen is de benaming Balatonmeer onjuist en dubbelop: de laatste lettergreep in de naam, to(n), betekent namelijk reeds 'meer'. De zuidoever (Balatonlelle) evenals de noordoever (Csopak - Badacsony - Zanka) leent zich uitstekend voor het verbouwen van witte wijnen. Niet minder dan 11 variëteiten gedijen uitstekend op afwisselend rode aarde (Csopak), vruchtbare vallei (Scisco) en vulkanische ondergrond (Badacsony). Sinds een tiental jaar is de passie om wijnen van uitstekende kwaliteit te maken weer opgelaaid bij een aantal jonge wijnboeren die meestal goed geschoold zijn door verblijven in typische wijnlanden als Frankrijk en Italië. Vergeet niet dat Hongarije als wijnland misschien wel over de beste klimatologische omstandigheden beschikt om een goede kwaliteitswijn te maken. Iets wat trouwens de laatste paar jaar al een aantal keer vertaald werd in het behalen van medailles op internationale wijnbeurzen.

dpp_19dpp_12dpp_15

Boedapest (Hongaars: Budapest), is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau en telt ca. 1,7 miljoen inwoners. De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal-Europa. De omgeving van de Váci utca is een paradijs voor rijke toeristen. Winkelcentrum Árkád is in Duitse handen en behoort tot de nieuwste in Boedapest, te bereiken met de metro, met 170 winkels.

De Donauknie of Dunakanyar is een bocht in de rivier de Donau, 50 km ten noorden van Boedapest. Daar breekt de rivier door het Hongaarse middelgebergte en maakt een grote bocht zuidwaarts. Vanuit de lucht gezien heeft de Donau de vorm van een knie, vandaar de naam. De omgeving van de Donauknie is een landschappelijk fraai gebied, dat vroeger strategisch van groot belang was. Daardoor zijn er veel middeleeuwse overblijfselen van kastelen en andere monumenten. Er liggen verschillende kleine steden.

Het Nationaal Park Hortobágy (Hortobágy Nemzeti Parc) is een van de tien nationale parken van Hongarije.
Het ligt op zo’n 200 km ten oosten van Boedapest bij de plaats Hortobágy. De Hortobágy maakt deel uit van de Hongaarse steppe, ook bekend als de poesta, een gebied dat in hoofdzaak uit halfdroog grasland bestaat. Omdat de Tisza geregeld buiten zijn oevers treedt is het niet altijd en overal zo droog; er zijn ook moerasgebieden met beken en meertjes, broekbossen en, op zilte bodems, zelfs lagunes met zoutmoerassen. In 1973 kreeg dit gebied de status van nationaal park (het eerste in Hongarije). Het geldt thans als een der mooiste moerasreservaten ter wereld; er komen ruim 300 vogelsoorten voor. Door regulatie van de Tisza zijn de overstromingen ingeperkt, maar het park ontvangt naar behoefte water via kanalen. Ten zuiden van de hoofdstad ligt het Nationaal Park Kiskunság. De andere zijn de Nationale parken Aggtelek, Boven-Balaton, Bükk, Donau-Drava, Donau-Ipoly, Fertő-Hanság, Körös-Maros en Őrség. Verder zijn er nog vele beschermde natuurgebieden.

dpp_102dpp_103dpp_104

Pécs is met 158.942 inwoners (2001) de op vier na grootste stad van Hongarije. De stad ligt in het zuidwesten van het land, in de beschutting van het Mecsekgebergte, even ver van de Donau als van de Drau. Het is de hoofdstad van het comitaat Baranya. Sinds 1954 is het een "stad met comitaatsrecht" (megyei jogú város). Als zuidelijkste grote stad van Hongarije wordt de stad gekenmerkt door een mediterraan aandoende atmosfeer. Bovendien herbergt de stad de opvallendste Turkse bouwwerken van Hongarije, die in het land verder niet bijzonder talrijk zijn.Pécs is een universiteitsstad en heeft mijnbouw (uranium, steenkool), keramische industrie (de porseleinfabriek Zsolnay), lederwaren- en voedingsmiddelenindustrie. De streek ten zuiden van de stad produceert wijn. De kunstenaar Viktor Vasarely werd in Pécs geboren. In 2010 was Pécs een van de culturele hoofdsteden van Europa.

Siófok is "Zandvoort aan het Balatonmeer", het centrum van het toerisme. Het is een 15 km lang lint van (hotel)dorpen aan weerszijden van het riviertje Sió.
Sinds een ondernemende Hongaar in 1880 een houten badhuis in het meer bouwde, heeft Siófok zich ontwikkeld tot de grootste badplaats van het land. In de drukste maanden kan het aantal bezoekers het aantal inwoners vier maal overtreffen.
Geen plaats voor rustzoekers, maar wel een populaire bestemming voor jongeren. Naast het 15 km lange strand zijn er vele bars, discotheken en nachtclubs.
Nederlanders met heimwee kunnen terecht in een Nederlandse bar, de Rembrandtpub. Zelfs een Nederlandse discotheek ontbreekt niet, in de vorm van de partybunker Locomotion.


© 2010 - 2024 VillaTiz.nl - Genieten op zijn Hongaars! | Disclaimer | Powered by Gadgets & Trends & Streamless 9.3.1