Nederlands Engels
 

Zeven wonderen der natuur in Hongarije

Geplaatst op: 18-02-2011

1 - Vrijdag 18 februari 2011 - Begin februari zijn de 'Zeven Natuurwonderen' van Hongarije bekend gemaakt. Het Hongaarse internetmagazine Csillágtúru-Origo.hu had hiervoor een poll georganiseerd onder haar lezers. Van de veertien wonderen die kandidaat waren om deze titel te krijgen, zowel natuurgebieden als door mensenhanden ontstaan landschap, is het Megyer-hegy bergmeer met 28,1% van de stemmen als mooiste verkozen.

Deze winnaar is een steengroeve uit de veertiende eeuw nabij het stadje Sárospatak in Noord-Oost Hongarije. In 1907 werd deze groeve verlaten en in de afgelopen honderd jaar onstond hier een  bijzonder natuurgebied waarin de werkplaatsen van de mijnwerkers soms nog herkenbaar zijn.

De andere zes winnaars zijn:hongarije_1_360

2 - Szalajka Vallei, Bükkgebergte (23%)
Deze vallei is een van de mooiste delen van het Bükkgebergte, in Noord-Hongarije, en ook zeer toegankelijk voor toeristen. Met een treintje kun je door het bos langs deze vallei reizen vanaf Szilvásvárad naar de spectaculaire Fátyol waterval.

3 - De Getuige Bergen aan de noordkant van het Balatonmeer (11,1%)
Deze heuvels rond het Tapolca Basin zijn de getuigen van de vulkanische activiteit in de deze regio 3-4 miljoen jaar geleden. Ze werden gevormd toen gesmolten gesteente naar de oppervlakte kwam via scheuren en delen van de grond bedekt. De hoogte van de Getuige Bergen geeft het oorspronkelijke niveau van de grondweer. De vruchtbare vulkanische bodem is goed voor de wijndruiven. De hoogste berg is de Badacsony.

4 - Hámori meer, Lillafüred, provincie Borsod-Abaúj-Zemplen (7,6%)
Dit meer ontstond in de vroege negentiende eeuw toen water uit de beken de Garadna en de Szinva Kreken ging stijgen omdat daar een dam werd gebouwd voor energie voor een ijzerfabriek. Het bekende Lillafüred HotelPalota staat boven het meer. 

5 - Donauknie (5,9%)hongareije_2_360
Het gedeelte van de Donau tussen Boedapest en Esztergom heet  de Donauknie. De heuvels samen met de bocht van de Donau samen vormt een prachtig landschap en ook zijn er veel belangrijke historische monumenten te vinden zoals de kastelen van Visegrád en Esztergom.

6 - Gaja Ravijn, provincie Veszprém (4,9%)
De Gaja Ravijn werd uit gesleten door de Gaja beek in de Bakony berg, onderdeel van de Transdanubische Bergen. Ook liggen daar oude Romeinse baden (Római-Fürdö), vlakbij het dorp Bakonynána. Het water van de Gaja valt daar in een door rotsen omgeven meertje.

7 - Bükk Plateau (3,9%)
Het Bükk Plateau ligt in het centrale deel van het Bükk gebergte in Noord-Hongarije en valt onder het Bükk Nationaal Park. Het is een bijna helemaal plat gebied van twintig vierkante kilometer omringd door rotswanden en steile hellingen.

Via de bovenstaande links bij elke winnaar kunt u rechtstreeks naar de website Csillagtúra-Origo.hu voor meer foto's van deze bezienswaardigheden.

Villa Tiz

BRON: http://www.origo.hu/

 


© 2010 - 2024 VillaTiz.nl - Genieten op zijn Hongaars! | Disclaimer | Powered by Gadgets & Trends & Streamless 9.3.1