Nederlands Engels
 

Szigetfestival

Geplaatst op: 16-01-2011

Boedapest is niet naast de deur, maar toch zijn er redenen te over voor muziekliefhebbers om 's zomers eens richting het Szigetfestival te trekken. Ook de Nederlandse festivalganger weet Sziget steeds beter te vinden, want naar schatting 14.000 landgenoten zijn elk jaar aanwezig op het muziekfeest.

Heb je vragen over het festival of over Hongarije en Boedapest kijk voor meer informatie op www.szigetfestival.nl

Openbaar vervoer
Sziget (Hongaars voor eiland) wordt gehouden op een groot eiland in de Donau ten noorden van het stadscentrum. Het festival is vanaf het centrum makkelijk te bereiken via de HÉV-metro. Deze rijdt overdag iedere 10 minuten. 's Nachts rijdt de metro ook, alhoewel minder frequent. In de stad rijden de hele nacht door nachtbussen, op de belangrijkste routes zelfs om het kwartier. Bij de metrostations kan je een Sziget OV kaart kopen. Deze is de gehele week dag en nacht geldig voor alle bussen, metro's en trams, en kost slechts ca. 12 euro. Het eiland is te betreden via een brug die 24 uur per dag is geopend. Een andere mogelijkheid om van het centrum naar Sziget te gaan is de boot. Ieder half uur vertrekt er een boot vanaf de achterkant van het eiland naar Margitbrug (Pest kant) en Bátthyány Tér (Boeda kant).

Het terrein
Sziget is allang geen Hongaarse aangelegenheid meer. Tienduizenden jongeren trekken vanuit heel Europa naar de Hongaarse hoofdstad, waar meer dan duizend bands vanuit de hele wereld acte de présence geven. Rock, dance, wereldmuziek, punk, electro, funk, blues en klassiek, voor iedereen is er wel iets te beleven op één van de zestig podia. Maar Sziget is meer dan muziek: theater, kermis, film, kunst, spiritualiteit, sport, de meest uiteenlopende restaurants, winkels, barretjes en theehuizen. en daar tussenin enorme, met grote lampionnen verlichte tentenkampen.

De meeste internationale bands van naam spelen op het Mainstage waar 40.000 bezoekers terecht kunnen. Het Worldmusic-podium is één van de best geprogrammeerde in zijn genre en trekt tot 15.000 bezoekers per optreden. ’s Nachts zijn er uiteenlopende party's op verschillende locaties.

In totaal worden dit jaar 400.000 bezoekers verwacht over 7 dagen, waarvan één derde afkomstig is uit Hongarije. De prijzen van consumptiegoederen op het terrein zullen nauwelijks stijgen, een biertje kost doorgaans een euro, een maaltijd tussen de 2 en 4 euro (ook een ruime keuze aan vegetarisch eten!). Ondanks de grootte van het terrein en het enorme aantal kampeerplaatsen zullen de Szigetkaarten met kampeerplek waarschijnlijk eind juli al uitverkocht raken.

Faciliteiten
Op het eiland zijn veel faciliteiten aanwezig zoals: een zwembad, een non-stop dokter en apotheek, pinautomaten, telefoon oplaadcentres, winkels, free internet (100 computers), telefoon en een non-stop informatie- en klachtendesk. Sziget is een festival met een zeer gemoedelijke sfeer, maar het blijft zaak goed op je eigendommen te letten. Laat daarom geen waardevolle spullen in de tent liggen en maak kennis met degenen rondom je tent zodat er enige sociale controle is. Bij de in/uitgang staan poortjes, er zijn badges te krijgen die je in je bagage kunt verstoppen en afgaan bij het passeren van de poortjes. Ook zijn er kluisjes op het eiland, maar deze zijn vaak al snel vol, reserveer er dus één zodra je je tent hebt opgezet.

De stad
Boedapest is één van de mooiste en meest enerverende hoofdsteden van Europa. Laat de stad dus vooral niet links liggen, met een kwartier zit je er midden in. Naast de toeristische gedeeltes zoals de binnenstad van Pest en de burcht van Boeda zijn er tal van bijzondere underground bars en clubs in de stad te vinden. In de heuvels kan je geweldig mountainbiken en er zijn geweldige parken, warmwaterbaden, musea, winkels, zwembaden, enz.enz.  Check voor meer (up-to-date info over Boedapest: www.boedapest.net)

Het Algemeen Dagblad over Sziget :

Het 'out of the box'-denken van de organisatie zorgt voor de relaxte, wat anarchistische ambiance. Hieronder vijf zaken die ze in de Hongaarse hoofdstad beter aanpakken dan de meeste andere festivals:

1. Doe het in de stad
Sziget betekent eiland, maar een korte wandeling en enkele haltes op een boemeltreintje brengen je zo in Boedapest, een trotse en statige hoofdstad. Met de Citypass, overal op het eiland te koop, voeg je voor 8 euro voor 2 dagen of 25 euro voor het hele festival een lintje aan je verzameling polsbandjes toe. Je kan er gratis mee het openbaar vervoer op. Maar ook in musea en de befaamde thermen, waar warm heilzaam water je zo van je kater verlost, kun je gratis of met korting heen. Op het eiland valt ook van alles te beleven, van pottenbakken tot pokeren, maar een prachtige historische stad naast je tent zorgt er voor dat je niet aan festivalclaustrofobie gaat lijden.

2. Denk digitaal
Een internetcafé, genoeg oplaadplekken voor mobieltjes, wifi en computergames op megaschermen: hippiesfeer of niet, we zijn hier wel in de 21ste eeuw. Ook het betaalsysteem is een technologische krachttoer. Met de Festivalcard, die je op het terrein koopt, kan je alles betalen, van drank over eten tot merchandise. Even voor de kaartlezer houden aan toog of stand, en klaar. Voor het betere James Bond-gevoel kan je zelfs een horloge kopen (29 euro) dat je oplaadt om mee te betalen. Enig nadeel: geld uitgeven wordt zo wel heel erg makkelijk.

3. Hou het netjes
Op veel festivals is wassen en/of douchen een beproeving. Aanschuiven en afdokken om in een donker hokje onder een ijskoude kraan te staan: geen wonder dat veel festivalgangers de persoonlijke hygiëne een paar dagen op een laag pitje zetten. Hier niet: op Sziget zijn er veel gratis douches, in ruime tenten, 24 uur per dag doorlopend open en (met een beetje geluk) lauwwarm water.

4. Maak het divers
Een breed programma met veel verschillende stijlen zorgt voor een divers publiek. Naar Sziget kom je niet voor één bepaalde band, wel om je op weg van het ene podium naar het andere te laten verrassen door vliegende acrobaten, dj-sets en karaoke. Die diversiteit vind je ook in de snacktenten terug: geen uniforme pizzastands en patatfabrieken links en rechts van het podium, wel een authentiek aandoend straatje waar lokale koks je uitnodigen om eens iets anders te proberen.

5. Maak je niet druk
Een gezonde mix tussen controle en laten doen garandeert een vrije sfeer. Zo wordt bagage van kampeerders bij de ingang weliswaar streng gecontroleerd op onder meer alcohol en glas, maar eenmaal op het terrein mag je min of meer doen wat je wil. Tentjes staan kriskras opgesteld tussen de podia en sommige biertenten blijven dag en nacht open. Dat gevoel van vrijheid haalt alleszins het beste in de mensen naar boven. Zelden zal je zoveel en zo'n vriendelijk publiek treffen als op Sziget. 

Q

© 2010 - 2024 VillaTiz.nl - Genieten op zijn Hongaars! | Disclaimer | Powered by Gadgets & Trends & Streamless 9.3.1